Artikelen

Bacteriële Vaginose voor Jongens

Bacteriële Vaginose voor Jongens

Hoewel mannen of jongens eigenlijk geen bacteriële vaginose (BV) kunnen krijgen, is het de meest voorkomende oorzaak van abnormale afscheiding, en de symptomen van bacteriële vaginose worden vaak verkeerd begrepen door vrouwen en mannen.

Natasha uit Londen herinnert zich een tijd dat het misverstand van een vriend hem bijna zijn relatie kostte:

"Ik vroeg een vriend op een dag hoe zijn relatie met zijn nieuwe vriendin ging. Hij leek een beetje overstuur en vertelde me dat hij dacht dat ze hem bedroog. Toen ik hem vroeg wat hij bedoelde, zei hij dat hij een 'visachtige' geur uit haar vagina had opgemerkt toen ze seks hadden, en dat hij dacht dat dat betekende dat ze seks had gehad met iemand anders en niet schoon was.

Toen ik hem uitlegde dat dat als BV klonk en dat het echt heel gewoon is, was hij echt opgelucht en zijn ze nog steeds samen! Het is belangrijk dat mannen en vrouwen elkaars lichaam en werkwijze beter begrijpen en omdat BV zelfs door veel vrouwen die het hebben niet wordt herkend, is het waarschijnlijk nog minder bekend bij mannen en jongens".

Er zijn een aantal vaginale gezondheidsklachten die heel vaak voorkomen, en BV kan geen enkel symptoom vertonen, maar symptomen zijn onder andere een visgeur (die vaak erger wordt tijdens of na de seks) en/of veel of zeer waterige afscheiding. Als jouw partner je vertelt dat ze zich zorgen maakt over een van deze dingen kan het zijn dat ze BV heeft.

Is BV serieus?

BV is geen ernstige aandoening, maar het is de moeite waard om te behandelen, omdat het andere infecties waarschijnlijker kan maken of tot complicaties kan leiden. BV wordt veroorzaakt wanneer de omgeving in de vagina uit balans is. In een gezonde vagina zijn er miljoenen micro-organismen die de zaken in perfecte balans houden. Een van deze organismen, Lactobacillus, creëert melkzuur en waterstofperoxide die de vaginale pH licht zuur houden en helpen voorkomen dat schadelijke bacteriën uit de hand lopen. Als het evenwicht in de vagina verstoord is, produceert het lichaam niet zoveel Lactobacillen en BV.

Dingen die BV kunnen triggeren zijn onder andere:

  • Seks zonder condoom - sperma is alkalisch en de vaginale pH wil licht zuur zijn, dus sperma kan het evenwicht verstoren en BV laten bloeien.
  • Geparfumeerde intiemdoekjes of doekjes, bubbelbaden en zelfs waspoeder.
  • Seksspeeltjes
  • Zware menstruatie of hormonale veranderingen rond de menstruatie, de zwangerschap of de menopauze
  • Sommige antibiotica
  • Het dragen van strak ondergoed of een strakke broek

Open discussies kunnen helpen

Als jij en je partner kunnen uitzoeken wat haar BV triggert, is de kans groter dat ze kan voorkomen dat het terugkomt. Ze kan ook een voorraad Balance Activ thuis houden om het meteen te helpen behandelen en om te voorkomen dat het terugkomt als ze weet wat het veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld beiden een visgeur opmerkt na het hebben van seks, kan het zijn dat seks haar BV triggert.

Het is belangrijk om geen overhaaste conclusies te trekken. Als jew partner anders ruikt, of ineens ongemak ondervindt rond haar vagina kan het zijn dat ze BV of een andere vaginale aandoening heeft. Als ze niet zeker is, kun je onze symptoom checker online proberen, wat helpt bij het identificeren van enkele van de meest voorkomende vaginale aandoeningen. Als jij of je partner nog steeds niet zeker weet wat er aan de hand is, kan ze zich laten screenen bij haar arts. Als ze zeker weet wat het probleem is, kan ze de juiste behandeling krijgen.