Artikelen

BV en Mijn Zwangerschap - Waar moet ik op letten?

BV en Mijn Zwangerschap  – Amanda’s Verhaal

Ik heb het geluk dat ik een prachtige zoon heb, die nu 7 jaar oud is, maar hij is te vroeg geboren en we denken dat het komt omdat ik BV had toen ik zwanger was. Ik wil mijn verhaal met andere mensen delen, zodat ze niet hoeven door te maken wat wij hebben gedaan - want het is een aandoening die zo eenvoudig te behandelen is, en zo gemakkelijk verkeerd te diagnosticeren.

Het duurde even om zwanger te worden van Callum, maar we bleven het proberen en uiteindelijk waren we blij dat we onze eerste baby konden verwachten. Toen Callum onverwacht met 25 weken aankwam, met een gewicht van slechts 1,9 pond, waren we radeloos, hoe kon dit gebeuren? Ik was naar het ziekenhuis gegaan om hen te vragen een afscheiding te controleren dat ik al een paar weken had, om er vervolgens achter te komen dat ik aan het bevallen was!

Destijds kreeg ik te horen dat de reden dat ik ging bevallen was omdat ik een 'incompetente baarmoederhals' had, wat betekent dat mijn lichaam niet in staat was om Callum te dragen. Dit baarde me echt zorgen omdat een incompetente baarmoederhals zichzelf niet repareert en hetzelfde zou kunnen gebeuren als ik nog een baby zou krijgen. Maar een paar jaar later hebben we de risico's afgewogen en besloten dat we opnieuw voor een baby te gaan.

Vanwege de complicaties bij de geboorte van Callum heeft het ziekenhuis mij tijdens mijn tweede zwangerschap onder het toeziend oog van een nieuwe consulent geplaatst. Bij mijn eerste afspraak bestudeerde ze mijn medisch dossier tot in detail en vertelde me dat ze niet dacht dat ik een incompetente baarmoederhals had, maar dat ze vermoedde dat ik misschien BV had tijdens mijn eerste zwangerschap. BV kan mijn water hebben doen lekken en zijn vroeggeboorte hebben veroorzaakt. We waren ontzet en geschokt toen we hoorden dat de oorspronkelijke diagnose niet de reden was voor mijn vroege bevalling en dat een infectie die ik makkelijk had kunnen behandelen, als ik de symptomen had begrepen, de oorzaak was geweest.

Ik ben tijdens mijn tweede zwangerschap voor BV behandeld en mijn tweede zoon, Alexander, is op de uitgerekende datum geboren met een gezond gewicht van 7 pond.

Gelukkig gaat het nu goed met Callum, na een verlengd verblijf in het ziekenhuis na zijn geboorte. De eerste maanden van zijn leven waren erg verontrustend, maar na vele complicaties door zijn vroege start is hij nu een prachtige, gezonde en energieke zevenjarige.

Achteraf gezien zijn veel van mijn terugkerende infecties die ik mijn hele leven heb meegemaakt, misschien BV geweest, maar ik had het genegeerd of mezelf voor een schimmelinfectie behandeld. Als je zwanger bent word je verteld dat je moet oppassen voor een bloederige afscheiding, maar nooit voor waterige, visachtige afscheiding waarvan ik nu weet dat het een symptoom is van BV.

Sinds ik de echte reden van Callum's vroeggeboorte te horen kreeg en ervoor werd behandeld tijdens mijn zwangerschap met Alexander, werk ik samen met het team van Balance Activ om mijn verhaal waar mogelijk te delen en te proberen te voorkomen dat andere vrouwen hetzelfde trauma oplopen als mijn gezin.