Artikelen

Hoe weet je of het een schimmelinfectie of BV is?

Hoe weet je of het een schimmelinfectie of BV is?

Symptomen van bacteriële vaginose (BV) worden vaak verward met een schimmelinfectie, ook al heb je twee keer zoveel kans om BV te hebben – dus we willen vrouwen helpen het probleem te identificeren, zodat ze de juiste behandeling kunnen krijgen.

We besteden weinig aandacht aan hoe onze vagina's ruiken of voelen als ze in balans zijn, maar een lichte verstoring van je normale vaginale pH kan resulteren in een vaginale aandoening zoals een schimmelinfectie of BV, die beide ongemakkelijk en vervelend zijn. Het krijgen van de juiste behandeling is eenvoudig en kan de dingen snel ophelderen - dus het is belangrijk om te weten wat je hebt, of dat je iets anders hebt dat wellicht onderzocht of behandeld moet worden door een zorgprofessional.

De onderstaande gids toont de meest voorkomende symptomen van bacteriële vaginose en schimmelinfectie verschijnselen. Als je niet zeker weet wat het is, maar je merkt dat er een probleem is met je vaginale gezondheid kun je de symptomen checker bezoeken om meer te weten te komen, er is ook de mogelijkheid om een deskundige om meer gedetailleerd advies te vragen.

Ongemak, veranderingen in de ontlading, een jeukende vagina of een verandering in je normale geur kunnen allemaal tekenen zijn dat je een vaginaal gezondheidsprobleem zou kunnen hebben, en aandacht besteden aan je symptomen kan helpen om ervoor te zorgen dat je snel de juiste behandeling krijgt.

Het is waarschijnlijk een infectie:

  • Afscheiding: dik en wit
  • Geur: Geen verschil in vaginale geur
  • Jeuk: Ja - en mogelijk een brandend gevoel rond de vulva

Het is waarschijnlijk bacteriële vaginose, of BV

  • Afscheiding: Kan dun, waterig, grijsachtig of gewoon meer dan normaal zijn.
  • Geur: Kan visachtig zijn, of helemaal geen geur
  • Jeuk: Meestal niet, maar een verandering in de afscheiding kan ongemak veroorzaken.

BV en schimmelinfectie zijn verschillende dingen, BV wordt veroorzaakt door een verstoring van de normale vaginale pH-balans, waardoor er minder 'goede' bacteriën (Lactobacillus) zijn die helpen bij de bestrijding van de meer schadelijke bacteriën die BV veroorzaken. In principe is de natuurlijke beschermende kracht van je lichaam uitgeput, waardoor de bacteriën die BV veroorzaken de overhand krijgen. Schimmelinfectie verschijnselen kunnen ook ontstaan als je lichaam uit balans is, maar dit wordt veroorzaakt door een invasie van de schimmel Candida, die een anti-schimmelbehandeling nodig heeft.

Het is belangrijk om met een zorgprofessional zoals je huisarts te spreken als je niet zeker bent of denkt dat je misschien iets anders heeft. Zij kunnen je doorverwijzen voor testen om je te helpen het probleem te identificeren en de juiste behandeling te krijgen. Als je dingen onbehandeld laat, kan dit soms leiden tot complicaties of andere aandoeningen, het is daarom het beste is om de zaken zo snel mogelijk te regelen. Het is vooral belangrijk om met je zorgverlener te praten als je denkt zwanger te zijn of als je probeert zwanger te worden, want onbehandelde BV kan de kans op complicaties vergroten.