Artikelen

Inzicht in BV

Inzicht in BV

Door Helen Knox, Klinisch Verpleegkundige Specialist in Anticonceptie en Seksuele Gezondheid.

Als je wilt slagen in de behandeling van BV (bacteriële vaginose) en voorkomen dat deze terugkomt, is het belangrijk dat je begrijpt wat BV is, en wat deze kan activeren.  Hoewel alle vrouwen er een hebben, weten velen van ons niet echt wat er in een vagina gebeurt! Een beetje begrip kan ons helpen om dit ongelooflijke deel van ons lichaam gezond te houden, door het correct te behandelen.

Jouw vagina is de thuisbasis van miljoenen micro-organismen, en meestal bestaan ze in perfecte balans - een beetje als een klein ecosysteem. De normale vaginale pH ("potentie van waterstof", of zuur-base niveau) is licht zuur, dankzij de inspanningen van Lactobacillus, een goede bacterie die melkzuur en bacteriociden produceert om meer schadelijke bacteriën in toom te houden. Als we een afname van deze goede bacteriën ervaren, of als er een nieuwe stam van het organisme wordt geïntroduceerd (zoals een soa) en dat veroorzaakt een infectie, dan zul je waarschijnlijk een aantal ongewone symptomen gaan zien.

Het bacteriële evenwicht in je vagina is delicaat en sommigen van ons zijn meer geneigd om het evenwicht te verstoren dan anderen. Er zijn een aantal dingen waarvan je je bewust moet zijn dat ze je vaginabalans kunnen verstoren, wat kan leiden tot een BV. Dit zijn onder andere:

  • Geparfumeerde of ‘intieme zeep’. Je vagina is zelfreinigend. Als al je micro-organismen in balans zijn, hoef je je er niet mee te bemoeien. In principe kan het douchen of het gebruik van geparfumeerde producten daar beneden de natuurlijke balans met je vagina veranderen en zelfs BV veroorzaken. Dit is soms een vicieuze cirkel. Omdat een van de meest voorkomende symptomen van bacteriële vaginose een visachtige geur is, hebben vrouwen de neiging om naar de geparfumeerde wassingen of douches te reiken om te proberen van die geur af te komen, maar daarmee maken ze het probleem eigenlijk alleen maar erger. Voeg daarom geen geparfumeerde oliën of zepen of 'antibacteriële' of desinfecterende producten toe aan je badwater.
  • Sommige vrouwen vinden dat de symptomen van bacteriële vaginose het meest merkbaar zijn na de seks.  Dit is waarschijnlijk van het hebben van onbeschermde seks met een mannelijke partner, omdat sperma alkalisch is en soms verstoort dat licht zure vaginale pH die je lichaam nodig heeft om te hebben. Als dit het geval is, kun je proberen een condoom te gebruiken, of zelfs gaan plassen na de seks kan helpen.
  • Soms kunnen antibiotica BV triggeren, door zowel de schadelijke als de goede bacteriën, zoals lactobacillus in de vagina, aan te tasten. Terwijl je antibiotica neemt die je op deze manier beïnvloeden, kan het de moeite waard zijn om een verzurende gel te proberen, zoals Balance Activ, die helpt om het bacteriële evenwicht in de vagina te behouden, en de goede bacteriën stimuleert om te groeien.
  • Menstruatie– soms kunnen langere periodes je normale vaginale pH-balans beïnvloeden, waardoor je kwetsbaarder bent voor de ontwikkeling van BV.  Als je de neiging hebt om BV te krijgen rond de tijd van je menstruatie, probeer dan een melkzuurgel te gebruiken tijdens de laatste dagen van de cyclus voor het begin van je menstruatie, en de laatste dagen van je menstruatie zelf, om te proberen BV te voorkomen.

BV is de meest voorkomende vaginale aandoening, en wordt verondersteld meer voor te komen dan schimmelinfecties, maar wordt daar vaak mee verward.  Het is belangrijk om je lichaam te begrijpen en in staat te zijn om de symptomen van deze veel voorkomende aandoeningen te identificeren om er zeker van te zijn dat je de juiste behandeling krijgt om het te verhelpen.  Als vuistregel geldt:

  • BV – als je een visachtige geurende afscheiding hebt die dun en waterig is, mogelijk grijsachtig, dan heb je waarschijnlijk BV.
  • Schimmel – als je intense jeuk hebt, zelfs brandend, en/of een dikke, wrongelachtige ontlading, dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie.

Testen:

Het is uiterst belangrijk dat de seksuele infecties, gonorroe en Chlamydia worden uitgesloten voordat de behandeling thuis wordt overwogen. Het heeft geen zin om hulp te zoeken als slechts de helft van de onderzoeken wordt uitgevoerd! Wees dus niet beledigd als je dergelijke testen wordt aangeboden - ze worden routinematig aangeboden voor je veiligheid. En, in mijn ervaring, zelfs als vrouwen denken dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken, zijn ze blij om gescreend te worden, voor de zekerheid.

Wanneer je testen worden aangeboden, kan je een intern onderzoek worden aangeboden, zodat de arts of verpleegkundige kan kijken naar het type afscheiding en eventuele andere symptomen kan controleren die je opmerkt. Ze nemen waarschijnlijk een monster van de wanden van je vagina, en als het een kliniek is die een microscoop heeft, controleer deze dan ter plaatse op de aanwezigheid of het ontbreken van lactobacillen. Ze kunnen ook een ander soort monster nemen en dit naar het laboratorium sturen voor analyse. In het laboratorium wordt gezocht naar verschillende bacteriën en als er een behandeling nodig is, stelt het laboratorium de verschillende antibiotica voor waar de bacterie gevoelig voor is of resistent tegen is.

Een eenvoudige manier om dit te bekijken is dat het laboratorium al dan niet de standaardbehandeling metronidazol suggereert, of misschien een ander antibioticum, of ze kunnen zeggen dat wat ze hebben gevonden iets is dat niet wordt beschouwd als een probleembacterie. In normale omstandigheden hoeven de niet-probleembacteriën nergens mee behandeld te worden, maar als de vrouw zwanger is, kunnen ze een behandeling suggereren.

Als de vrouw eenmaal weet waar ze mee te maken heeft en als er geen antibiotica nodig zijn of aanbevolen worden, dan kan de behandeling thuis de manier zijn waarop ze er het liefst mee omgaat.

Als je niet zeker weet wat je hebt of denkt dat je een behandeling nodig hebt, moet je je arts raadplegen voor advies en een definitieve diagnose stellen in plaats van alleen maar te veronderstellen dat je een van deze ergernissen hebt.

Schaam je niet, we hebben het allemaal al eens gehoord, en dan nog wat! Het is echt belangrijk om ons te vertellen wat er werkelijk aan de hand is, wat de oorzaak is, wat je gebruikt, waar je je mee wast, wat je toevoegt aan je badwater of waar je mee doucht, of je geparfumeerde zeepjes gebruikt, vrouwelijke sprays, kleding die je draagt (string, panty, strakke broek, enz.), zelfs wat voor soort glijmiddel je gebruikt met seksspeeltjes en of je deze deelt met je partner of partners. Het is ook belangrijk om te vermelden of je partner gewoon seks heeft met jou, en jij met hen, of dat je iets anders vermoedt of weet... enz. enz. Hoe meer informatie je kunt geven, hoe meer 'speurwerk' er gedaan kan worden om te proberen te voorkomen dat je BV terugkomt.

Jouw apotheker of arts zal je kunnen adviseren. Als je aandoening niet weggaat na een thuisbehandeling is het belangrijk om advies te vragen, omdat het een teken kan zijn van een onderliggende aandoening of een andere vorm van infectie. En als je 25 jaar of ouder bent, is het belangrijk om te zorgen dat je baarmoederhalsuitstrijkje up-to-date is. Abnormale cervicale celveranderingen kunnen ook leiden tot ongewone vaginale afscheiding.