Artikelen

Is Bacteriële Vaginose (BV) een SOA?

Is Bacteriële Vaginose (BV) een SOA?

Seks kan zeker BV triggeren - dus dat betekent dat het een SOA is toch? Verkeerd! BV kan worden getriggerd door seks zonder condoom, of orale seks, omdat sperma of speeksel je natuurlijke balans kan verstoren en sommige bacteriën kunnen laten bloeien. Het kan echter niet doorgegeven worden door je partner.

BV wordt veroorzaakt door bacteriën die al in je vagina aanwezig zijn, maar die normaal gesproken door je lichaamseigen afweer in bedwang worden gehouden. SOA's zijn daarentegen infecties die via seksueel contact van persoon tot persoon kunnen worden overgedragen. Om de verwarring nog groter te maken, het hebben van BV KAN soms het risico op een SOA verhogen. Verward? De meesten van ons zijn dat wel! Het probleem is dat zo velen van ons niet echt weten wat er in onze vagina's gebeurt, en dus zijn onze kansen om ze gezond te houden en vaginale aandoeningen zoals BV te vermijden klein. Als we eenmaal begrijpen wat onze BV triggert, kunnen we onszelf helpen om deze aandoening te voorkomen.

BV treedt op wanneer er een verandering optreedt in de normale pH-waarde van je vagina, waardoor het evenwicht van micro-organismen die de zaken in goede gezondheid houden, kan worden aangetast:

In een gezonde vagina is het milieu licht zuur, dankzij de aanwezigheid van goede bacteriën (lactobacillen) die melkzuur en waterstofperoxide produceren. Deze dingen houden schadelijke bacteriën in toom en houden de normale vaginale pH-waarde, die licht zuur is, in stand. Bij een tekort aan lactobacillen wordt de vagina minder zuur en kunnen andere, meer schadelijke bacteriën groeien, waardoor BV. Seks zonder condoom met een mannelijke partner kan gepaard gaan met sperma dat van nature alkalisch is, waardoor het in de vagina terechtkomt en dit natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Orale seks heeft een vergelijkbaar effect door de bacteriën die in het speeksel aanwezig zijn, waardoor je natuurlijke vaginabalans verstoord kan worden.

Controleer je symptomen

BV is een afkorting van Bacteriële Vaginose. Symptomen van bacteriële vaginose kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar als u een visachtige geur opmerkt, of als uw afscheiding grijs of waterig is. Als u niet zeker weet wat het probleem is, probeer dan de Balance Activ Symptomen Checker – ontwikkeld samen met de Intimate Health Taskforce (een team van zorgprofessionals en vrouwen met BV die gepassioneerd zijn over het helpen van vrouwen bij het identificeren en behandelen van hun BV). Het is belangrijk dat je weet of je BV hebt, omdat het vaak verward kan worden met schimmelinfecties of gewone soa's zoals trichomoniasis (kortweg trich of TV), die allemaal verschillende behandelingen nodig hebben. Je moet naar je arts gaan om je te laten screenen als je je zorgen maakt over het hebben van een SOA. Wees niet beschaamd - ze hebben het allemaal al eerder gezien, en het vermijden van een behandeling kan de zaak nog erger maken.

Maak je geen zorgen, BV is heel gewoon, in principe lijden meer vrouwen aan BV dan aan welke andere vaginale gezondheidstoestand dan ook, en het komt twee keer zo vaak voor als schimmelinfectie. BV wordt vaak verward met een schimmelinfectie, wat in feite minder vaak voorkomt, maar wel beter bekend is. Dus, hoewel het kan worden getriggerd door seks, betekent het hebben van BV niet dat je partner je plotseling bedriegt, of iets heeft doorgegeven. BV hoeft geen probleem te zijn, want het is makkelijk te behandelen als je eenmaal weet waar je mee te maken hebt. Je kunt proberen een melkzuurgel zoals Balance Activ te gebruiken om snel en effectief van de symptomen af te komen. Als je merkt dat je BV krijgt na het vrijen, kun je ook proberen om Balance Activ na het vrijen te gebruiken om te voorkomen dat het terugkomt, omdat het helpt om de groei van goede bacteriën, lactobacillen, te stimuleren en je normale vaginale pH-waarde te herstellen. Je arts kan je ook antibiotica voorschrijven om je BV te behandelen.