Artikelen

Je vagina in balans

Je vagina in balans

De vagina is een ongelooflijk complex en slecht begrepen deel van ons lichaam. In veel culturen is de vagina niet iets waar openlijk over gesproken wordt, en uit een recent onderzoek van Balance Activ bleek dat minder dan een derde van de vrouwen zei dat ze waarschijnlijk met hun huisarts over hun vaginale gezondheid zullen praten. En slechts iets meer dan een derde van de vrouwen zou er met hun partner over praten. Uit het onderzoek bleek ook dat minder dan een kwart van de vrouwen er vertrouwen in had dat ze hun lichaam en hoe het werkt wel degelijk begrepen.

Dus als we het niet over onze vagina's hebben en we ze niet begrijpen, hoe kunnen we ze dan gezond houden? Dit artikel is bedoeld om uit te leggen wat er in de vagina gebeurt, en om te benadrukken wat je moet doen als je denkt dat er iets mis is.

Stap 1: Weet wat je vagina is

Veel mensen beseffen niet dat de vagina niet het deel is dat je kunt zien - dat heet de vulva en het vormt de ingang van de vagina. Uit ons onderzoek bleek dat meer dan één op de tien vrouwen dacht dat vulva een ander woord voor vagina was. De vagina is in feite een smalle doorgang die loopt tussen de vulva en de baarmoederhals, waar de baarmoeder of 'baarmoeder' begint. Het is ergens tussen 7,5 en 9 cm lang en is een gespierde doorgang die in lengte en breedte kan uitzetten tijdens de seks en de bevalling.

Stap 2: Begrijp je vaginale balans

In de vagina is het echt interessant. Het is de thuisbasis van miljoenen verschillende micro-organismen die allemaal samenwerken, een miniatuur ecosysteem. Er zitten enkele bijzonder 'nuttige' bacteriën in, waaronder 'Lactobacillus', dat melkzuur en waterstofperoxide produceert. Melkzuur helpt om de vagina enigszins zuur te houden, en dat is hoe het wil zijn. Wanneer de vagina haar zuurgraad begint te verliezen, bijvoorbeeld als iets alkalisch tegenkomt zoals sperma, of iets invloed heeft op de groei van lactobacillen, dan kan het leiden tot een overgroeiing van andere bacteriën en vervolgens ervaar je symptomen van bacteriële vaginose. Waterstofperoxide, geproduceerd door de Lactobacillus, is essentieel om andere bacteriën op afstand te houden door hun groei te vertragen en condities zoals Bacteriële Vaginose (BV) te voorkomen.

Stap 3: Weet wanneer er iets niet in orde is

Als de dingen uit balans raken, kan het zijn dat je een abnormale afscheiding, ongewone geuren of ongemak ervaart. Het is belangrijk om te weten wat normaal is en een oogje in het zeil te houden voor eventuele veranderingen die plaatsvinden, omdat het een teken kan zijn van een onderliggende vaginale gezondheidstoestand. Sommige van de meer voorkomende aandoeningen en hun symptomen kunnen hieronder worden gezien, maar wanneer je er niet zeker van bent, klik dan hier om onze symptomen checker te proberen, die is ontworpen met professionals uit de gezondheidszorg en vrouwen die BV hebben gehad om je te helpen het juiste advies en de juiste behandeling te krijgen. Symptomen van bacteriële vaginose kunnen zijn; een visachtige geur, dunne, waterige of grijze afscheiding, of zelfs gewoon meer afscheiding dan normaal en ongemak veroorzaakt door de ongewone afscheiding. Het is het vermelden waard dat symptomen van bacteriële vaginose vaak worden verward met schimmelinfectie.

Stap 4: Leer je persoonlijke triggers kennen

Dit kan voor ons allemaal anders zijn, maar als je gevoelig bent voor BV, kan het zijn dat je een patroon begint te herkennen van wanneer ze opflakkeren. Sommige van de meest voorkomende triggers die je vaginale evenwicht kunnen verstoren en de kans op aandoeningen zoals BV kunnen vergroten zijn:

  • Douchen – Het is niet nodig om je vagina te douchen, de vagina behoudt haar eigen evenwicht perfect en het inbrengen van water en zeep door te douchen kan het verstoren.
  • Intieme wassingen, vooral die met een sterke geur...
  • Zeer warme baden en geparfumeerde badproducten
  • Zware periodes
  • Seks zonder condoom
  • Strakke broek of ondergoed
  • Sommige antibiotica kunnen het evenwicht verstoren door zowel de goede als de schadelijke bacteriën te verminderen.

Stap 5: Zorg voor de juiste behandeling als er iets misgaat

Schaam je niet om met je apotheker of arts te praten over je intieme gezondheid, ze hebben het allemaal al eens gezien!

Als je weet dat je gevoelig bent voor een bepaalde aandoening zoals BV, kan het geen kwaad om sommige behandelingen thuis in de badkamerkast te houden, zodat je ze in de kiem kunt smoren zodra je de symptomen ziet. Balance Activ gel behandelen snel en effectief BV. Balance Activ werkt op twee manieren om het natuurlijke evenwicht in de vagina te herstellen, waarbij de symptomen van BV worden verlicht en de normale vaginale pH-waarde wordt hersteld om de zaken weer in balans te krijgen. Het melkzuur herstelt de pH en het glycogeen stimuleert de groei van beschermende, goede bacteriën.

En tot slot - vergeet niet te luisteren naar je lichaam, als de behandeling die je gebruikt niet werkt, of als je voelt dat er iets niet goed is, is het belangrijk om met een gezondheidsprofessional te spreken.