Artikelen

Terugkerende BV en je seksleven

Zoals veel vrouwen zullen weten, kan het hebben van seks een aanval van bacteriële vaginose veroorzaken, of BV, en terugkerende BV kan de stemming echt voor je bederven. BV is een van de meest voorkomende vaginale aandoeningen (het wordt geschat op één op de drie van ons), maar nog niet veel mensen hebben ervan gehoord - vaak worden symptomen van bacteriële vaginose verward met een gistinfectie of schimmelinfectieverschijnselen. Symptomen kunnen een ontlading zijn die visachtig en onaangenaam kunnen ruiken - vaak negeren mensen dit of denken ze dat het slechts een bijwerking is van het hebben van seks, maar in werkelijkheid is het je lichaam die je vertelt dat de dingen daarbinnen uit balans zijn.

In sommige gevallen maken mensen zich zorgen dat zij of hun partner een seksueel overdraagbare infectie (SOA) hebben. Hoewel het kan worden veroorzaakt door een onbalans van bacteriën in de vagina als gevolg van het hebben van seks, is BV geen SOA omdat het gaat om infecties die van persoon tot persoon worden doorgegeven door seksueel contact. Het hebben van BV kan soms wel het risico op een SOA verhogen, dus het is de moeite waard om te behandelen als je denkt dat je symptomen van een bacteriële infectie hebt.

BV is waarschijnlijk het laatste waar je aan wilt denken tijdens de seks, maar als je gevoelig bent voor terugkerende BV en seks je bacteriële vaginose-symptomen kan veroorzaken, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op het ontwikkelen van BV na de seks te verminderen.

Het veiligste om te doen als je seks hebt met verschillende partners is om een condoom te gebruiken. Naast het beschermen tegen soa's zal het helpen voorkomen dat er sperma in de vagina terechtkomt.

BV wordt getriggerd door alles wat de vaginale pH-waarde verstoort, die licht zuur is - sperma is alkalisch, dus het verstoort het evenwicht en... je hebt terugkerende BV! Als je een langdurige relatie hebt met dezelfde partner kan het zijn dat je de pil gebruikt of dat je geen barrière anticonceptiemiddelen gebruikt - dus seks heeft een grote kans om je BV te triggeren. Laat je niet verleiden tot het gebruik van intieme wassingen, parfums of sprays om de symptomen te maskeren, omdat deze ook je evenwicht kunnen aantasten en de zaken zelfs nog erger kunnen maken.

Dus, wat kun je doen? Hier is waar Balance Activ kan helpen. De BV behandeling wordt geleverd als een gel en het gebruikt melkzuur om je normale vaginale pH-waarde te helpen herstellen en je natuurlijke vaginale flora weer in balans te brengen, om de symptomen van bacteriële vaginose te verlichten. Balance Activ bevat ook glycogeen, dat voedingsstoffen levert om lactobacillen aan te vullen - dit zijn de beschermende bacteriën die helpen om een gezond evenwicht in de vagina te behouden. Als je gevoelig bent voor een visachtige geur na de seks, houd dan wat Balance Activ bij de hand in het badkamerkastje en breng het aan volgens de instructies in de verpakking.

Natasha uit Londen, lijdt aan BV welke vaak erger kan worden na de seks.

“Balance Activ – wat ik thuis kan hebben en gebruiken wanneer het nodig is – verlost mij snel van de symptomen.”

"Ik kreeg vroeger symptomen van bacteriële vaginose toen ik voor het eerst seksueel actief werd. In die tijd nam ik gewoon aan dat het normaal was, maar toen de symptomen doorgingen realiseerde ik me dat er iets niet klopte. Vroeger voelde ik me er ongemakkelijk bij en was ik niet schoon, dus probeerde ik vaker hygiëneproducten te gebruiken en mijn ondergoed te verschonen. Na advies te hebben ingewonnen bij een arts, heb ik het probleem met antibiotica behandeld, maar toen het steeds weer terugkwam, ontdekte ik Balance Activ - wat ik thuis kan hebben en gebruiken wanneer het nodig is - dat mij snel van de symptomen verlost, inclusief de geur, als mijn BV terugkomt. Ik krijg nog regelmatig BV, maar omdat ik het thuis zelf kan behandelen, weet ik nu wat het is en dat heeft het verschil gemaakt.

Als je klachten niet verdwijnen of als je niet zeker weet of het BV is of iets anders, is het belangrijk om advies te vragen aan een zorgprofessional, omdat het een probleem kan zijn dat nader moet worden onderzocht. Je kunt proberen onze online Symptomen Checker te gebruiken om je symptomen te controleren als je niet zeker bent en als je je ergens zorgen over maakt, maak dan een afspraak met je huisarts.