Artikelen

Tips om je te helpen dit festivalseizoen in balans te blijven

Tips om je te helpen dit festivalseizoen in balans te blijven

Wanneer je deze blog leest, dan is de kans groot dat je geen vreemde bent voor vaginale irritatie, en het begin van de zomer kan toevoegen aan de lijst van dingen die je vaginale gezondheid verstoren - of het nu gaat om strakkere kleding, zomerse romances, of vaker wassen met geparfumeerde producten, het is een irritatie waar je zonder zou kunnen. Daarom hebben we Helen Knox, Klinisch Verpleegkundige Specialist in Seksuele Gezondheid en lid van de Intimate Health Taskforce gevraagd om ons wat tips te geven om dingen in balans te houden als het er heet aan toe gaat.

Helen zegt:

Uiteindelijk is de vagina zelfreinigend, maar het is ook een delicate omgeving en het natuurlijke evenwicht van micro-organismen in de vagina kan gemakkelijk worden verstoord. Dit is het moment waarop je begint op te merken dat het niet helemaal goed gaat.

Veel vrouwen weten van schimmelinfectie-verschijnselen en wanneer de gebruikelijke omstandigheden veranderen gaan ze ervan uit dat dit het geval is - maar er is een meer voorkomende aandoening die bacteriële vaginose (BV) wordt genoemd en die wordt gekenmerkt door vaginale irritatie, een kenmerkende (vaak visachtige) geur en/of een ongewone afscheiding. BV treft 1 op de 3 vrouwen in de vruchtbare leeftijd op een bepaald moment in hun leven en treedt op wanneer het natuurlijke evenwicht van de vagina wordt verstoord. De vaginale pH is van nature licht zuur en het begint zijn zuurgraad te verliezen als er iets alkalisch, zoals sperma, ingebracht wordt, of als de beschermende, goede bacteriën die het natuurlijke evenwicht in stand houden, aangetast worden. Hier is een lijst van enkele dingen die je kunt doen om te proberen te voorkomen dat je natuurlijke evenwicht wordt verstoord:

  • Vermijd het gebruik van geparfumeerde doekjes en het dragen van inlegkruisjes die de kans op irritatie kunnen verhogen. Als je het warm krijgt, wissel dan je ondergoed en vermijd strakke kleding.
  • Douchen – De vagina reinigt zichzelf, dus zelfs als je op een festival zonder douches bent is het niet nodig om het te wassen, want dan spoel je de goede bacteriën weg die er zijn met een reden.
  • Gebruik een condoom – Het is de veiligste manier om seks te hebben, vooral als het met een nieuwe partner is. Condooms kunnen ook helpen bij het voorkomen van BV als seks een van je BV-triggers is.
  • Van voor naar achter – een eenvoudige tip, maar als we gehaast zijn en weg van ons thuiscomfort kunnen we het gemakkelijk vergeten - het afvegen van voor naar achter is een must. Anders kun je de darmkiemen in je plasbuis (urinepassage) brengen.
  • Kies ademende materialen voor ondergoed en vermijd strakke kleding, vooral als de temperatuur stijgt. 
  • Vermijd het dragen van een string. Ze zijn niet de beste vriendin van een vrouw als het gaat om BV!
  • Vul goede bacteriën bij – Als je gevoelig bent voor BV, neem dan een voorraad Balance Activ mee in je toilettas, omdat deze preventief kan worden gebruikt om de pH-waarde op peil te houden als je vermoedt dat er een aanval van BV plaatsvindt.

Klik hier om weer te weten te komen over wat BV kan triggeren en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

BV hoeft geen probleem te zijn. Er zijn verschillende effectieve BV-behandelingen beschikbaar bij je lokale apotheek of drogist, waaronder Balance Activ. Balance Activ helpt vrouwen al meer dan 10 jaar met succes BV te behandelen. Het is een zachte formule waarvan klinisch is bewezen dat het BV behandelt - en het bevat een unieke combinatie van melkzuur en glycogeen. Het melkzuur helpt BV te bestrijden door het herstellen van de normale vaginale pH en het glycogeen levert voedingsstoffen om de goede bacteriën te helpen hergroeien en je natuurlijke balans te behouden. Je kunt Balance Activ gebruiken om je vaginale gezondheid in stand te houden als je een tekort aan antibiotica hebt, of als je bij het innemen van antibiotica denkt dat je symptomen van bacteriële vaginose hebt.