Artikelen

Vraag & Antwoord met Nicola

Vraag & Antwoord met Nicola

Recent onderzoek van Balance Activ heeft aangetoond dat bijna tweederde van de ondervraagde mensen graag met hun partner of huisarts over hun gezondheid wil praten, maar dat dit aantal afneemt als het gaat om intieme gezondheidskwesties waarbij minder dan een derde zegt dat ze met hun huisarts zouden praten en minder dan de helft zegt dat ze met hun partner zouden praten. We spraken met Nicola, die sinds haar vroege twintiger jaren een terugkerende BV heeft, over haar ervaring met het praten over BV.

Toen je voor het eerst symptomen van BV opmerkte, probeerde je zelf informatie te vinden of besprak je het met iemand?

Toen ik de symptomen opmerkte, dacht ik eerst dat het een soa was, dus ik had er een algemeen gesprek over met mijn vrienden. Dit ging vooral over mijn frustratie over hoe het was gebeurd en van wie ik misschien iets had opgelopen - ik ben heel voorzichtig met condooms. Toen het niet beter ging, begon ik me zorgen te maken en voelde ik dat ik misschien wat medisch advies nodig had. Dus ging ik naar huisarts om te testen. Ik was zo opgelucht toen de testen negatief terugkwamen voor soa's en ik hoorde dat ik BV had en dat het eenvoudig te behandelen was. Ik deelde de informatie die ze me toen gaven wel met mijn vrienden - geen van hen had ooit van BV gehoord, en ik wilde delen wat ik had geleerd, zodat als hetzelfde met een van hen zou gebeuren, ze niet bezorgd zouden zijn zoals ik. Ik denk graag dat hoe meer vrouwen over BV kunnen praten en niet in verlegenheid gebracht worden, hoe beter het gaat, want we kunnen de juiste behandeling krijgen en het probleem oplossen.

Welke veranderingen merkte je op die je ertoe brachten om advies te vragen?

Het symptoom dat me enorm opviel was de mate van afscheiding - vooral als ik veel liep of me moest haasten voor een bus. In het begin maakte ik me zorgen dat ik urine lekte omdat het zo merkbaar was en ik dacht dat ik misschien incontinentie had. Maar toen ik de kans kreeg om het te onderzoeken en me realiseerde dat het geen urine was, vermoedde ik een soa. Persoonlijk had ik geen enkele geur, maar ik weet dat de symptomen van iedereen iets anders kunnen zijn

Heb je geprobeerd het probleem thuis zelf 'op te lossen' voordat je advies of informatie zocht?

In het begin niet, want ik herkende de symptomen niet echt. Pas in de kliniek heb ik een folder gekregen met tips en voorlichting over wat BV bij vrouwen kan veroorzaken en heb ik me gerealiseerd dat ik bij mijn verhuizing in bad ben gegaan omdat er geen douche was, en dat dit de oorzaak had kunnen zijn. Ik had sinds mijn kindertijd geen bad meer genomen omdat ik altijd al een voorkeur had voor douchen en het was het enige dat in mijn leven rond die tijd was veranderd. Ik stopte met het gebruik van een bubbelbad en veranderde mijn zeep, wat wel hielp.

Had je ooit wel eens van BV gehoord toen je voor het eerst gediagnosticeerd werd?

Ik werd gediagnosticeerd toen ik ongeveer 23 jaar oud was en ik had toen nog nooit van BV gehoord, en mijn vrienden ook niet.

Zou jij je op je gemak voelen om met vrienden, familie of partner over BV te praten wanneer dit bij je terug zou komen?

Ik bespreek alles met iedereen zodat ik me niet in verlegenheid gebracht voel, ik ben een vrij open persoon! Ik zou het mijn vrienden vertellen om ze te informeren over de symptomen van BV, of als ze het hadden zouden ze weten dat ze niet alleen zijn. Ik denk dat vrouwen zich geen zorgen hoeven te maken over het bespreken van deze 'taboe' onderwerpen. Schimmelinfecties zijn vrij bekend onder zowel mannen als vrouwen, maar mensen zijn minder goed op de hoogte van BV - ik denk dat vooral mannen er wat voorlichting over zouden moeten krijgen.

De zeldzame keer dat ik tegenwoordig wel BV krijg (verminderd sinds ik een douche heb laten installeren zodat ik minder vaak in bad hoef te gaan) gebruik ik Balance Activ waarvan ik weet dat die het snel opruimt, en er wordt niet zo veel gemopperd van mijn vrienden als ik er niet voor kan gaan of een drankje met ze kan drinken omdat ik antibiotica gebruik!

Welk advies zou je geven aan andere vrouwen die ongewone symptomen opmerken?

Mijn advies zou zijn om het niet te negeren, het te laten nakijken - iedereen wordt anders getroffen en sommige van de symptomen van soa's en BV kunnen vergelijkbaar zijn. Mensen hebben het zo druk met werk en kinderen, dat is waarom Balance Activ een handige BV-behandeling is om thuis te hebben, omdat het tijd bespaart om afspraken te maken met artsen of in de rij te staan bij de apotheek wanneer je eenmaal weet dat het zeker BV is - het is een stuk minder gedoe om thuis iets te hebben zodat je het snel kunt behandelen.

Denk je dat de taboes rond vaginale gezondheid afnemen en dat vrouwen tegenwoordig vrijer praten dan vroeger?

Ik denk dat vaginale gezondheid altijd een taboe zal zijn, maar onderwijs in gezondheid en het kennen van je eigen lichaam en de symptomen ervan maken het verschil. Met internet en sociale media vinden zoveel vrouwen het makkelijker om de symptomen te googelen terwijl ze in de trein naar hun werk gaan of online met een expert spreken, wat tijd bespaart en goed is voor mensen die zich schamen om erover te praten.

Je hebt met Balance Activ gewerkt als onderdeel van de Intimate Health Taskforce door informatie te bekijken voor hun website en Symptoom Checker - Wat voor verschil denk je dat deze dingen kunnen maken voor vrouwen die lijden aan BV?

Kennis is controle. Het werk dat Balance Activ heeft gedaan en nog steeds doet, zal hopelijk het bewustzijn over de symptomen van bacteriële vaginose verspreiden, en de informatie daarbuiten krijgen zodat vrouwen meer keuze in zorg kunnen hebben en hopelijk zal het hen ook tijd besparen. We leven nu in een wereld waar veel vrouwen familie en werk hebben en waar het aantal uren toeneemt, dus de kansen om op tijd thuis te komen voor een arts bezoek kan moeilijk zijn. Balance Activ gaat met de tijd mee door ervoor te zorgen dat het advies dat vrouwen online kunnen krijgen evenwichtig en nuttig is.

Nicola is nu lid van de Intimate Health Taskforce, ondersteund door Balance Activ, die tot doel heeft om duidelijke, accurate informatie over BV en vaginale gezondheid aan vrouwen online te geven.