Artikelen

Wanneer BV terugkomt

Wanneer BV terugkomt

Miljoenen vrouwen krijgen Bacteriële Vaginose (BV). Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar voor vrouwen met BV, waaronder een antibioticakuur, wat goed werkt. Maar terugkerende BV kan hardnekkig zijn en het wordt geschat dat BV bij meer dan de helft van de vrouwen binnen drie maanden na de behandeling met antibiotica terugkomt.

Dus wat kun je doen om te voorkomen dat het terugkomt?

Ken je BV

Het helpt om te begrijpen wat BV is om te helpen voorkomen dat het terugkomt, dus in een notendop:

Bacteriële vaginose of BV wordt veroorzaakt wanneer de omgeving in je vagina uit balans is. Er is een systeem van miljoenen micro-organismen die je vaginale gezondheid in perfecte balans houden. Een van deze organismen, Lactobacillus, creëert melkzuur en waterstofperoxide die de vaginale pH licht zuur houden en helpen voorkomen dat schadelijke bacteriën uit de hand lopen. Als het evenwicht van de vagina is verstoord, produceert je lichaam niet zo veel Lactobacillen en kun je symptomen van bacteriële vaginose gaan zien.

Ken je triggers

Ieders lichaam is anders en ieders levensstijl is uniek, dus voor sommige vrouwen kan het hebben van seks zonder condoom BV triggeren, anderen vinden een warm bad of het dragen van een strakke spijkerbroek genoeg om de trigger af te laten gaan. Als je BV terugkomt, probeer dan te noteren wat de oorzaak kan zijn. Hier is een lijst van enkele van de meest voorkomende triggers.

 • Douchen van de vagina
 • Geparfumeerde 'intieme hygiëne' producten
 • Sperma – Gebruik een condom als dit BV bij je triggert
 • Sommige antibiotica
 • Teveel wassen - één keer per dag is voldoende
 • Hormonale veranderingen door puberteit, zwangerschap of menopauze
 • Seks speeltjes
 • Veranderen van zeep/waspoeder
 • Het dragen van strings en strakke broeken
 • Het dragen van synthetische kleding
 • Baden (in plaats van douchen)
 • Het wisselen van seksuele partners of het hebben van een paar partners per keer

Als je een andere, eigen persoonlijke trigger heeft welke niet op deze lijst staat, deel deze dan met ons via: marketing@bbihealthcare.com omdat we altijd op zoek zijn naar verdere kennis over BV en het horen van jouw ervaringen.

Stop it in its tracks!

Uit een recent onderzoek in de VS bleek dat de frustratie van vrouwen over de beschikbare BV-behandelingskeuzes en de adviezen die zij kregen, hen ertoe brachten hun eigen zelfhulpmiddelen uit te proberen. Zo waren er onder andere: douchen met azijn, het toevoegen van homeopathische middelen aan het bad of het volgen van 'rauwe diëten' in een poging om recidieven te voorkomen. Het is de moeite waard om te onthouden dat in een tijdperk van online advies, dat niet alle homeopathische middelen effectief zijn en dat sommige die gevonden worden op het internet zonder wetenschappelijke basis, de dingen eigenlijk nog erger kunnen maken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat wat je ook doet veilig is en geen verdere problemen gaat veroorzaken met je vaginale gezondheid. Je vagina is delicaat uitgebalanceerd en neemt geen genoegen met het hebben van water en azijn of iets anders geforceerd in het met een douche!

Als je een BV-behandeling hebt gekregen en die heeft niet gewerkt, raden wij je altijd aan om terug te gaan naar je zorgverlener en hem of haar te laten weten dat je een andere vaginale gezondheidstoestand heeft die een andere behandeling vereist.

Als jij je BV thuis wilt bestrijden, vooral als je je eigen triggers begrijpt, kan het hebben van een behandeling zoals Balance Activ in je badkamer-kast helpen om je BV snel en effectief uit te roeien als deze probeert terug te komen.

Balance Activ behandelingsgel bestrijdt de symptomen en oorzaken van BV omdat het is geformuleerd met melkzuur en glycogeen, die de groei van je lichaamseigen afweer (Lactobacillus) stimuleert en helpt om je vaginale pH-waarde in evenwicht te brengen en het weer gezond en zuur te maken. Het neutraliseert ook snel geuren.