Artikelen

Yoni Olie - De Naakte Waarheid

Yoni Olie - De Naakte Waarheid

Het komt niet vaak voor dat vagina's de krantenkoppen halen, maar onlangs hebben we een golf van artikelen gelezen over 'Yoni Olie' dat online aan vrouwen wordt verkocht als een gezondheidsproduct.

'Yoni' is een woord dat door het hindoeïsme is afgeleid voor vulva en vagina, en verkopers maken verschillende claims voor hun eigen mengsels van oliën - sommige beweren dat het 'frisheid' zal bevorderen, andere zeggen dat het gebruik van deze olie de vaginale gezondheid kan ondersteunen. We vroegen het aan Helen Knox, Klinisch Verpleegkundige Specialist Seksuele Gezondheid en lid van de Intieme Intimate Health Taskforce wat ze ervan vindt.

We hebben gelezen dat Yoni olie slecht kan zijn voor je vaginale gezondheid. Is dat waar?

Als het gaat om vaginale gezondheid zou ik aanraden dat vrouwen niets gebruiken op, in of rond hun vulva of vagina dat niet is aanbevolen door een betrouwbare en gekwalificeerde gezondheidswerker zoals een apotheker, arts, verpleegkundige of gynaecoloog. Dit is te wijten aan het feit dat de vagina een zeer delicaat ecosysteem heeft van miljoenen micro-organismen die perfect in balans zijn om de vaginale gezondheid te behouden. Lactobacillus bijvoorbeeld, is een soort 'goede' bacterie die helpt om de licht zure vaginale pH te behouden, wat helpt om het te beschermen tegen schadelijke bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. Het inbrengen van elk soort product in de vagina kan dit ongelooflijke ecosysteem verstoren, waardoor er een onbalans ontstaat en je meer kans hebt op symptomen van een aandoening als Bacteriële Vaginose (BV).

Yoni Olie producten beweren dat ze natuurlijke ingrediënten bevatten, waaronder essentiële oliën, betekent dit niet dat ze OK zijn om te gebruiken?

Niet noodzakelijkerwijs! Zelfs als een product beweert natuurlijk te zijn, maakt het het niet goed, geschikt of veilig voor gebruik in de vagina.

Moet de huid rond mijn vagina worden gereinigd of gehydrateerd?

Je hoeft je vagina niet te reinigen. Als je vagina gezond is, reinigt ze zichzelf en hoeft ze niet inwendig te worden gewassen. Als onderdeel van je dagelijkse reinigingsroutine is één keer per dag wassen rond je schaamlippen voldoende. De vulva is de huid rond de opening naar je vagina, en deze wassen met gewoon water, is prima. Gebruik geen zeep, douchegels, geparfumeerde zeep of vrouwelijke sprays, omdat deze het delicate evenwicht van micro-organismen in de vagina kunnen verstoren.

Wat als ik niet hou van hoe mijn vagina ruikt en ik het anders wil laten ruiken?

Alle vagina's hebben hun eigen natuurlijke geur, jij en je partner moeten het misschien gewoon leren accepteren. Als je probeert het te veranderen of te maskeren door overmatig te wassen of gebruik te maken van geparfumeerde zepen of producten die antiseptisch zijn, kan dit een negatief effect hebben op de vaginale pH-balans en de micro-organismen in jew vagina, waardoor je meer kans hebt om symptomen van bacteriële vaginose te ervaren.

Als je een vrij sterk ruikende visachtige geur ervaart, dan kun je symptomen van bacteriële vaginose ervaren. Het hebben van BV betekent niet dat je niet schoon bent. Vaak is het tegenovergestelde het geval. Zeep, wassingen en zelfs douches kunnen je natuurlijke balans verstoren, waardoor je meer kans hebt om BV te ontwikkelen.

Als je denkt dat je BV hebt, praat dan met jw apotheker of huisarts voor een goede diagnose en om de behandelingsmogelijkheden te bespreken. Zij kunnen jw antibiotica of een melkzuurgel zoals Balance Activ aanbevelen, die het natuurlijke evenwicht van je vagina helpt te behouden en te herstellen en de symptomen helpt te verlichten.

Mogen er producten met valse gezondheidsclaims worden verkocht?

Hoewel het internet een briljant instrument is voor veel geloofwaardige informatie, bevat het helaas ook veel misleidende informatie. Soms is een productclaim gebaseerd op een idee, maar wordt deze niet ondersteund door feiten en onderzoek. Als het gaat om vaginale gezondheid, zijn er veel gerenommeerde bedrijven die zwaar investeren om veilige en effectieve producten te produceren op basis van onderzoek en feiten, dus het is niet nodig om iets te proberen of te gebruiken wat je vindt op het internet dat niet medisch wordt aanbevolen. Laat je leiden door advies van gekwalificeerde zorgprofessionals, wiens enige doel is om je te helpen, in plaats van je iets te verkopen wat je niet nodig hebt of niet zou moeten gebruiken.

Voor meer informatie over BV en deskundig advies over vaginale gezondheid klik je hier. De inhoud van deze site is ontwikkeld in samenwerking met de Intimate Health Taskforce, een panel van gezondheidswerkers en vrouwen met BV die vrouwen willen voorzien van kwaliteitsinformatie over vaginale gezondheid.