Andere vaginale condities

Soms kan het uit balans raken

Onze vagina's herbergen miljoenen micro-organismen en als alles in balans is, zijn ze zeer goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Soms kan het echter uit balans raken, wat tot een infectie kan leiden, of worden schadelijke bacteriën zoals soa's geïntroduceerd en zul je merken dat er iets niet in orde is.

Het is volkomen natuurlijk dat je vaginale afscheiding hebt. Veranderingen in onze afscheiding, samen met andere symptomen zoals jeuk of ongemak, kunnen echter een teken zijn dat we niet in goede gezondheid verkeren.

Deze tabel helpt om de symptomen van veel voorkomende vaginale infecties die afscheiding, geur, irritatie en jeuk kunnen veroorzaken uit te leggen.

Schimmelinfectie

Oorzaken, symptomen en behandeling

We hebben allemaal van een schimmelinfectie gehoord, maar hoeveel weten we ervan? Schimmelinfectie is de gebruikelijke term voor een gistinfectie veroorzaakt door Candida albicans, of "candida". Dit is een gist die leeft op de huid en rond je vagina. Maar als het natuurlijke evenwicht van micro-organismen verstoord is, kan dit leiden tot intense jeuk en irritatie. Soms voel je een branderig gevoel en zie je een dikke 'cottage cheese', witte afscheiding.

Het verschil BV en een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is de tweede meest voorkomende vaginale aandoening na Bacteriële Vaginose. In feite wordt BV vaak verward met een schimmelinfectie, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Om te beginnen worden ze niet door hetzelfde veroorzaakt. Hoewel beide kunnen voorkomen wanneer de micro-organismen in je vagina uit balans zijn, is BV een bacteriële aandoening en geen schimmelinfectie.

Ook de symptomen verschillen, maar BV wordt vaak verward met een schimmelinfectie omdat er meer mensen van gehoord hebben. In feite heb je twee keer zoveel kans op BV dan op een schimmelinfectie. Daarom is het belangrijk om de verschillen te begrijpen, zodat je de juiste behandeling kunt kiezen om het weer normaal te krijgen. 

Wat zijn de behandelingen voor een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie kan gemakkelijk worden behandeld met schimmelwerende medicijnen die verkrijgbaar zijn in de vorm van crèmes, capsules of pessaria. Deze zijn zeer effectief en en zijn online en via de apotheek verkrijgbaar. Als de klachten niet verdwijnen na de behandeling, neem dan contact op met je (huis)arts.

Trichomoniasis (ook wel Trich genoemd)

Trichomonas vaginalis is een seksueel overdraagbare infectie. Het wordt ook wel Trichomoniasis of TV genoemd, maar staat meer in het algemeen bekend als Trich. Het infecteert je vagina en plasbuis en kan ook mannen treffen.

Trich heeft veel onaangename symptomen, waaronder pijn, ontsteking en jeuk in en rond de vagina. Dat is in aanvulling op mogelijke pijn tijdens de seks en bij het plassen. Er kan ook een abnormale afscheiding zijn, die dik of dun kan zijn, schuimig of geel. Om nog maar te zwijgen van de kans op een sterke onaangename geur of ongemak.

Als je denkt dat je Trich hebt, breng dan een bezoek aan een seksuele gezondheidskliniek, apotheker of arts. Hoe vervelend de symptomen ook zijn, Trich kan gemakkelijk worden behandeld met antibiotica.