Hoe je vagina te verzorgen

Vaginale gezondheid en hygiëne

Je vagina ondersteunt een heel ecosysteem van kleine micro-organismen, die perfect in balans zijn.

Als de vagina gezond is, houdt ze zichzelf in stand. Het is niet nodig om je vagina inwendig te gaan wassen door er water en zeep in te spoelen. Dit kan je ecosysteem verstoren en problemen te veroorzaken of bestaande problemen erger maken. Eén keer per dag wassen rond de vulva, dat is de huid rond de opening, is de beste manier om schoon te blijven.  

Een van de vele verschillende micro-organismen die vaginale ecosystemen verdedigen is lactobacillus. Deze goede bacterie is de poortwachter van vaginale gezondheid en produceert melkzuur, waterstofperoxide en bacteriocines. Deze klinken misschien een beetje vreemd, maar ze beschermen de vagina eigenlijk tegen schadelijke bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken.

Help jezelf bij het behoud van een gezond evenwicht

Je vagina moet altijd licht zuur zijn en het melkzuur dat door lactobacillus wordt geproduceerd, doet dit perfect. Als er minder van deze bacteriën aanwezig zijn, dan kan het uit balans raken en heb je meer kans op een infectie zoals Bacteriële Vaginose (BV).

Je vagina moet altijd licht zuur zijn en het melkzuur dat door lactobacillus wordt geproduceerd, doet dit perfect.

Maar er is genoeg te doen om dat te voorkomen. Hier zijn enkele tips van verpleegkundige Helen Knox over het in balans houden van alles wat je kunt doen:

  • Het is niet nodig om je vagina aan de binnenzijde schoon te maken. Dit kan problemen veroorzaken.
  • Vermijd sterk geparfumeerde zeep of olie in het bad en doe nooit antiseptische oplossingen in het bad.
  • Vermijd sterke wasmiddelen bij het wassen van ondergoed.
  • Neem geen super warm bad: dit kan de micro-organismen die alles in evenwicht houdt beschadigen.
  • Wanneer je seks hebt met een mannelijke partner, gebruik een condoom of plas direct na afloop, want sperma is alkalisch en kan de natuurlijke zure pH van de vagina verstoren.
  • Als je symptomen van BV ervaart, zoals een visgeur of een waterige, dunne of grijsachtige afscheiding: gebruik dan een product zoals Balance Activ. Dit helpt om BV te bestrijden en stimuleert de hergroei van lactobacillus om het vaginale ecosysteem weer in balans te brengen.