Artikelen

Ben je zelfverzekerd of niet wanneer het over intieme gezondheid gaat?

Ben je zelfverzekerd of niet wanneer het over intieme gezondheid gaat?

Nieuw onderzoek van Balance Activ onthult dat meer dan de helft van ons een week of twee zou wachten om te zien of een gezondheidsprobleem zou verdwijnen voordat we andere actie ondernemen, en we hebben meer vertrouwen in onze partner dan onze huisarts met betrekking tot intieme gezondheidskwesties.

Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons praten liever niet over onze vaginale gezondheid, en meestal zorgt je vagina voor zichzelf. Het onderzoek, uitgevoerd onder 1.000 mannen en 1.000 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat de meeste mensen een beetje in de war zijn over hun intieme gezondheid - in feite waren meer dan een op de vijf vrouwen niet zeker waar een uitstrijkje voor is en meer dan een derde was niet zeker toen gevraagd werd wat hun eierstokken doen - en het feit dat we terughoudend zijn om er over te praten, helpt niet.

Balance Activ werkt samen met de Intimate Health Taskforce, een groep van zorgprofessionals en vrouwen die ervaring hebben met BV, om vrouwen te stimuleren meer open te praten over hun vaginale gezondheid en hen te helpen het juiste advies te vinden. Leden van de Taskforce, Nicola Smith en Natasha Gowardun, delen hun ervaring met het hebben van bacteriële vaginose (BV) - en hoe het praten erover hen heeft geholpen. Klik hier voor hun verhalen.

Een beetje begrip kan erg belangrijk zijn als het gaat om onze vaginale gezondheid, en 95 procent van de ondervraagden zei dat weten hoe je lichaam functioneert belangrijk is om gezond te blijven. Hoewel meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen beweerde dat ze zichzelf controleren op knobbels en afwijkingen, weten zes van de tien ondervraagden niet wat bacteriële vaginose is, hoewel het twee keer zo veel voorkomt als een schimmelinfectie, en een op de drie vrouwen zal BV hebben op een bepaald punt in hun leven. BV wordt veroorzaakt wanneer het delicate evenwicht van bacteriën in de vagina is verstoord - dit kan door iets eenvoudig als het nemen van een warm bad of het gebruik van geparfumeerde zeep om beneden te wassen, en kan vaak worden getriggerd door het hebben van seks zonder condoom omdat sperma alkalisch is en de omgeving in de vagina wil een beetje zuur zijn.

BV en schimmelinfectie symptomen zijn o.a. veranderingen in de vaginale afscheiding - als je een visgeur opmerkt en/of je afscheiding is dun en waterig, zelfs een beetje grijs, dan is de kans groot dat het BV is. Uit het onderzoek bleek dat minder dan één op de tien vrouwen direct met iemand zou praten over een verandering in de vaginale omstandigheden verandering in de vaginale omstandigheden, waarbij bijna de helft ervoor koos om eerst online te kijken. Als het gaat om intieme gezondheid, hebben vrouwen minder kans dan mannen om eerst met hun partner of huisarts te praten, maar veel meer kans om hun beste vriendin of hun moeder in vertrouwen te nemen dan mannen - hoe meer vrouwen weten over hun eigen vaginale gezondheid, hoe meer ze hun kennis kunnen delen als hun vrienden of hun dochters het moeten weten.

Vaginale aandoeningen zoals BV en schimmelinfecties zijn zeer verschillend en vereisen allemaal verschillende behandelingen, dus het is belangrijk dat vrouwen in staat zijn om hun symptomen te begrijpen om de juiste behandeling te vinden. De Intimate Health Taskforce heeft onlangs een online Symptomen Checker gelanceerd zodat vrouwen online meer informatie kunnen vinden over hun aandoening. Vrouwen kunnen ook met hun apotheker praten of een afspraak maken met hun huisarts.