Artikelen

BV en jouw lichaam

Neem het heft in eigen handen en krijg je zelfvertrouwen terug!

BV komt naar schatting bij één op de drie vrouwen in hun leven voor. Soms zijn er geen merkbare symptomen van bacteriële vaginose, en wordt het vaak verward met een schimmelinfectie of een gistinfectie. Symptomen van BV kunnen veel waterige, zelfs grijze afscheiding zijn en veel vrouwen zullen een sterke, visachtige geur opmerken. Inzicht in wat BV is en wat het kan uitlokken, en het gebruik van een snelle en effectieve BV-behandeling kan je helpen om met terugkerende BV om te gaan voordat het je zelfvertrouwen aantast.

Het is de moeite waard om te onthouden dat het lichaam van iedereen anders is, en iedereen zal een iets andere geur hebben van hun vaginale afscheiding. Echter, als je een visachtige geur aan je afscheiding opmerkt, vooral als het ook meer waterig is dan normaal, zou het BV kunnen zijn. BV treedt op wanneer de delicate balans van micro-organismen in je vagina is verstoord - dit kan onder andere komen door geparfumeerde zeep, strak ondergoed, seks of douchen. Voor meer informatie over de oorzaken en symptomen van bacteriële vaginose, klik hier.

Als we een slechte geur opmerken, grijpen velen van ons naar zeep, of naar parfums en lichaamswasbeurten. Hoewel dit de symptomen van bacteriële vaginose voor een tijdje kan maskeren, zal het BV niet doen verdwijnen - in feite zal het het nog erger maken, zoals Dionne Sealy ontdekte:

"Toen ik voor het eerst de symptomen van BV opmerkte, had ik geen idee wat het was - ik had er nog nooit van gehoord - dus ik dacht dat het een schimmelinfectie was. Het was erger op dagen dat ik veel zat, maar dat hoorde bij mijn werk, en zeker na mijn menstruatie was het erger. Ik heb me twee keer per dag een keer gewassen, reserve-ondergoed in mijn tas gedragen en parfums en sprays gebruikt waarvan ik nu weet dat ze het een stuk erger maken. Destijds was ik erg bezorgd over de geur en dat andere mensen het misschien zouden merken - maar door te proberen het te maskeren was ik daar beneden de balans aan het verstoren en zo ging mijn BV verder. Door me voortdurend zorgen te maken over de geur voelde ik me angstig, vooral op het werk. Nu weet ik wat BV is en dat het zoveel vrouwen treft dat ik er zeker genoeg van ben om er over te praten".

Sommige mensen, zoals Dionne, kunnen vrij regelmatig BV ervaren - dit wordt terugkerende BV genoemd, en het nemen van antibiotica was keer op keer niet van plan om voor haar te werken. Een gezondheidsprofessional van haar kliniek voor seksuele gezondheid stelde voor dat ze Balance Activ probeerde te gebruiken om haar BV te bestrijden en na vijf jaar houdt Dionne Balance Activ nog steeds bij de hand voor het geval het weer terugkomt.

"Nu begrijp ik wat BV is probeer ik de dingen die het voor mij triggeren te vermijden wanneer ik kan, maar het houden van wat Balance Activ in de badkamerkast betekent dat ik het snel kan behandelen als het toch terugkomt, dus ik hoef me geen zorgen meer te maken. Ik werk nu samen met Balance Activ aan hun Intimate Health Taskforce om te helpen het woord te verspreiden onder andere vrouwen over BV, zodat ze weten waar ze naar moeten zoeken en hoe ze het moeten behandelen. Het begrijpen van je lichaam geeft je het vertrouwen om het heft in eigen handen te nemen en er iets aan te doen - BV kan invloed hebben op hoe je je voelt over jezelf, maar het is zo makkelijk te behandelen dat het een enorm verschil heeft gemaakt voor mijn vertrouwen, wetende dat ik het onder controle heb".