Artikelen

De Vagina – Mythes en feiten

Vagina - Mythes en feiten

Enkele veel voorkomende mythes over de vagina uitgelegd

Vrouwen zijn altijd overspoeld met verkeerde informatie en halve waarheden over hun lichaam, met name als het gaat om vaginale gezondheid. Met de opkomst van het internet is onze toegang tot persoonlijke meningen van zelfverklaarde deskundigen geëxplodeerd. Tussen 'gezondheidsbehandelingen' van het met stoom reinigen en jade eggs die worden gepromoot door glamoureuze beroemdheden of influencers die mainstream worden gemaakt door de prevalentie van pornografie en onrealistische seksuele verwachtingen, is het belangrijker dan ooit voor vrouwen en meisjes om hun lichaam te begrijpen en de mythes van de feiten te onderscheiden. De vagina is de thuisbasis van een complexe en delicate balans van micro-organismen, die in balans moeten blijven om je te beschermen tegen infectie en irritatie - dus een beetje kennis kan je vagina gezond houden.

Hier zijn een aantal van de meer voorkomende mythes over de vagina uitgelegd:

“Vagina's moeten gewassen worden”

Het gebruik van douches om water en reinigingsmiddelen in je vagina te duwen wordt door deskundigen aan de kaak gesteld als een slecht idee en zal zeer waarschijnlijk problemen veroorzaken door het veranderen van je vaginale pH-balans. Zelfs het gebruik van 'zachte' intieme wassingen en zepen kan problemen veroorzaken en de pH-balans van je vagina verstoren, wat op zijn beurt kan resulteren in een infectie zoals Bacteriële Vaginose of BV. De vagina reinigt zichzelf, dus er is niets meer nodig dan een snelle wasbeurt van de uitwendige schaamlippen met water onder de douche.

“Vagina's moeten weer 'strakker' worden gemaakt nadat je bent bevallen”

Veel vrouwen maken zich zorgen dat hun vagina na de geboorte 'te groot' zal zijn. Het is enorm belangrijk om te onthouden dat ieders lichaam anders is en dat er niet zoiets bestaat als 'te groot'! Een van de vele verbazingwekkende dingen aan de vagina is dat deze zich niet alleen kan uitstrekken om de baby door te laten tijdens een vaginale bevalling, maar dat deze ook kan teruglopen tot bijna zijn vroegere vorm. Jouw arts of verloskundige kan je tijdens een onderzoek misschien vertellen dat je een baby hebt gekregen, maar je partner kan het verschil waarschijnlijk niet zien tijdens de geslachtsgemeenschap. Het belangrijkste is om die bekkenbodem gezond te houden door bepaalde oefeningen te doen - dit kan helpen om de allerbelangrijkste spieren te versterken die helpen om alles op zijn plaats te houden, om verzakkingen te voorkomen en om na verloop van tijd je vagina weer heel dicht bij de oorspronkelijke structuur te brengen. Als je je zorgen maakt om gezondheidsproblemen na de bevalling is het belangrijk dat je met je huisarts praat voor het geval je een behandeling nodig hebt.

“Afscheiding is vies”

Hoewel het soms onaangenaam kan voelen, vooral als je flinke afscheiding hebt, is het in feite een essentiële afscheiding om je vagina gezond te houden en kan het ook de vruchtbaarheid ten goede komen. Vaginale afscheiding is een normaal onderdeel van de menstruatiecyclus en het verandert gedurende de hele cyclus van wit naar duidelijk, soms droog en soms rekbaar. Als je een belangrijke verandering opmerkt die je normaal gesproken niet ziet, moet je het altijd controleren, want het zou een nuttige indicator kunnen zijn dat iets moet worden uitgezocht. Klik hier om onze online Symptomen Checker te gebruiken die is ontworpen door zorgprofessionals en de Intimate Health Taskforce, of maak een afspraak om met een zorgprofessional te spreken.

“Een visachtige geur betekent dat je een SOA hebt”

Uit een recent onderzoek van Balance Activ bleek dat minder dan 10% van de vrouwen er zeker van was dat ze wisten wat Bacteriële Vaginose, of BV, was - ondanks het feit dat één op de drie vrouwen deze aandoening in hun leven waarschijnlijk heeft. Als je een ongewone visachtige geur hebt, of een dunne, grijze, waterige afscheiding, is het waarschijnlijk een symptoom van bacteriële vaginose of BV. BV wordt veroorzaakt wanneer de normale vaginale pH-waarde verstoord is, en dit kan gebeuren na de seks omdat het sperma alkalisch is en je vagina zuur is. Dit betekent dat, hoewel het geen SOA is, je het meer kan merken na onbeschermde seks. Het is belangrijk om het juiste advies te krijgen - er zijn ook een aantal veel voorkomende SOA aanwezig met ongewone afscheiding en ongemak zoals Trichomoniase - als je niet zeker bent, maak dan een afspraak met een zorgprofessional, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat je de juiste behandeling krijgt.

“Vagina's hebben hydratatie nodig”

Een andere recente 'gezondheidsrage' die we hebben opgemerkt is de stijging van de verkoop van iets dat 'Yoni Oils' heet. 'Yoni' is een woord dat is afgeleid van het hindoeïsme voor vulva en vagina, en de verkopers van deze mengsels van oliën beweren dat ze 'frisheid' bevorderen, dat ze de algehele vaginale gezondheid zullen bevochtigen en ondersteunen. Net zoals je vagina niet hoeft te worden 'gewassen', hoeft de huid rond de vagina (de schaamlippen) niet te worden gehydrateerd. Als onderdeel van je reinigingsroutine is één keer per dag wassen met water voldoende. Zepen, oliën, intieme wasbeurten in de vagina of op de schaamlippen kunnen het delicate natuurlijke evenwicht van de micro-organismen die de vagina gezond houden, verstoren en leiden tot aandoeningen zoals BV.

“Je kunt je vagina zien”

Het stukje van je lichaam dat je daar beneden kunt zien (in een spiegel!) is eigenlijk de vulva - de vagina zit helemaal in het lichaam en is het gebied tussen je vulva en je baarmoederhals. Veel mensen verwijzen naar hun vagina als ze eigenlijk hun vulva bedoelen.

“Seks kan hoofdpijn genezen”

In feite kan dat. Een team van neurologen in Duitsland ontdekte onlangs dat meer dan de helft van de migrainepatiënten die tijdens een migraine aanval seks hadden, een verbetering van hun symptomen meldden. Zij suggereerden dat het genieten van seks endorfine kan uitlokken, die fungeert als de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, en de symptomen van hoofdpijn kan verminderen. De resultaten van het onderzoek zijn in maart 2013 gepubliceerd in Cephalagia, Journal of the International Headache Society.

 

Inzicht in het delicate evenwicht in je vagina zal je helpen om het gezond te houden en de irritatie en het ongemak van vaginale aandoeningen zoals BV te voorkomen. Als je je zorgen maakt over je intieme gezondheid, kun je gewoon even langskomen en met je apotheker praten of een afspraak maken met je huisarts of seksuele gezondheidskliniek om meer te weten te komen.