Artikelen

BV – Neem het heft in eigen handen door te weten wat je triggers zijn

Bacteriële vaginose, of BV, komt twee keer zo vaak voor als een schimmelinfectie en terugkerende BV kan bijzonder vervelend zijn. Naar schatting komt het bij meer dan de helft van de vrouwen terug binnen drie maanden na de behandeling[i] met antibiotica.

Als je last hebt van terugkerende symptomen van bacteriële vaginose, vooral na een kuur-na-kuur van antibiotica, kun je je ongemakkelijk, zelfbewust en over het algemeen een beetje hulpeloos voelen. Maar maak je geen zorgen - zelfs hardnekkige BV is echt heel gemakkelijk te beheersen. Naast het bewaren van wat Balance Activ in de kast om je in staat te stellen je BV-symptomen snel en effectief te behandelen wanneer ze er zijn, kan het je ook echt helpen om de controle over je BV te krijgen als je weet wat de symptomen bij je veroorzaakt.

Om je te helpen begrijpen wat de triggers zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat BV werkelijk is en wat de symptomen veroorzaakt. BV ontstaat wanneer er een verandering in de natuurlijke balans van bacteriën in je vagina optreedt. In een gezonde vagina is het milieu licht zuur, dankzij de aanwezigheid van goede bacteriën (lactobacillen) die melkzuur produceren. Als deze schaars zijn, wordt de vagina minder zuur en kunnen er andere schadelijke bacteriën groeien, waardoor BV wordt veroorzaakt. BV-symptomen kunnen zijn: meer afscheiding dan normaal (vaak dunne of waterige afscheiding), een onaangename geur die vaak 'visachtig' is en een vaginale jeuk. Bacteriële vaginose symptomen worden vaak verward met symptomen van een schimmelinfectie of een 'gistinfectie', dus als je het niet zeker weet kun je de online Symptomen Checker gebruiken.

Meer vrouwen lijden aan BV dan aan een andere vaginale aandoening[ii]. Het is niet bekend waarom sommige vrouwen BV vaker dan anderen krijgen, maar er zijn enkele veel voorkomende triggers die je kunt vermijden:

Bezorgd dat je misschien BV hebt?

Onze gratis omvangrijke Symptomen Checker kan je helpen om te bepalen of je BV hebt en welke behandelingen geschikt zijn.

Symptomen Checker

Seks

Seks kan een veel voorkomende trigger zijn voor BV's. Met name seks zonder condoom. Sperma is alkalisch, de pH van de vagina wilt zuur zijn en bij het in contact komen met sperma kan het uit balans raken. Ook heb je meer kans om BV te krijgen als je regelmatig van seksuele partner verandert of als je meer dan één seksuele partner tegelijk hebt.

Ga voor veilige seks, gebruik een condoom en zorg dat je Balance Activ bij de hand hebt om je vaginale gezondheid snel weer in balans te krijgen wanneer je klachten van BV ervaart. Het is altijd een goed idee om een seksuele gezondheidscontrole bij je huisarts te laten uitvoeren wanneer je iets ongewoons opmerkt na de seks, vooral wanneer je geen condoom hebt gebruikt. Het inbrengen van een spiraal en het gebruik van seksspeeltjes kan soms leiden tot BV.

Zeep, olie en parfums

Allereerst over de douche: het is nooit een goed idee om water of zeep omhoog in je vagina te laten komen.  Het is zelfreinigend en je vaginale gezondheid is afhankelijk van een gezond microbioom - een delicaat evenwicht van micro-organismen in je lichaam die samenwerken om de gezondheid en de pH van de vagina te behouden.

Zeep, parfum, yoni oliën, wasmiddelen op ondergoed en zelfs warme baden kunnen dit natuurlijke evenwicht beïnvloeden. Als ze de licht zure vaginale pH-waarde veranderen en de niveaus van goede bacteriën in de vagina beïnvloeden, zul je de symptomen van bacteriële vaginose gaan ervaren. Gebruik nooit intieme parfums of sprays om te proberen de symptomen van BV's te maskeren, omdat dit het erger kan maken.

Hormonen en menstruatie

Helaas kunnen we niet veel doen om deze triggers te voorkomen, maar het is de moeite waard om op te merken dat sommige vrouwen wel BV ervaren als gevolg van hormonale veranderingen rond de tijd van hun menstruatie, of wanneer ze zwanger worden of door de menopauze. Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat normaal is voor je en dat je op de hoogte bent van eventuele veranderingen in je afscheiding of geur, met name als je zwanger bent of tijdens de menopauze.

Houd wat Balance Activ bij de hand als je de neiging hebt om BV te ervaren rond de tijd van je menstruatie, het kan gewoon helpen om de dingen in balans te houden en je vaginale gezondheid te behouden. Je moet een afspraak maken met je verpleegkundige of arts als je je zorgen maakt over eventuele veranderingen in je afscheiding, of ongebruikelijke symptomen opmerkt, vooral als je zwanger bent.

Antibiotica

Hoewel antibiotica een effectieve BV-behandeling kan zijn, kan het ook een trigger voor de behandeling zijn, omdat ze het delicate evenwicht van bacteriën in de vagina kunnen verstoren en de vaginale pH-waarde kunnen veranderen. In feite komt BV vaak terug na een behandeling met antibiotica. Probeer een behandeling zoals Balance Activ om de groei van goede bacteriën na het nemen van antibiotica te stimuleren en je vaginale gezondheid weer in balans te krijgen.

Kleding

Dit is zeker niet te vermijden, maar sommige soorten kleding kunnen een trigger zijn voor BV, en het kan de moeite waard zijn om alternatieven te overwegen. Kleding welke van invloed kan zijn op de vaginale gezondheid is onder andere synthetische, strakke kleding zoals een string, strakke slip of broek. Ook het veranderen van je wasmiddel kan van invloed zijn, omdat sterke parfums het evenwicht in je vagina kan verstoren en een aanval van BV kan veroorzaken.

Wanneer je weet wat normaal voor je is als het gaat om je afscheiding en hoe je normaal ruikt, kun je de symptomen van een bacteriële infectie zoals BV of een aandoening zoals schimmelinfectie herkennen. Door je eigen bacteriële vaginose symptomen te herkennen, kun je leren om te bepalen wat de oorzaak ervan kan zijn en, indien mogelijk, kun je enkele kleine veranderingen in je levensstijl aanbrengen wat een grote invloed kan hebben op je vaginale gezondheid.


[i] www.nhs.uk/conditions/bacterialvaginosis/pages/complications
[ii] JD Wilson et al, Recurrent bacterial vaginosis: the use of maintenance acidic vaginal gel following treatment. International Journal of STD & AIDS. 2005;16: 736-738